Weer naar school

Ze wordt gepest. Ligt niet lekker in de groep. Noemt zichzelf de pestspecialist, want zij weet er immers al jaren van alles van. Zelf heeft ze een manier gevonden om ermee om te gaan. Struis. Stoer. Zo 'stoer' steekt ze ook haar ferme hand uit als ze mij voor 't eerst ontmoet. 'Nee hoor, helemaal niet spannend zo'n eerste keer.' Dus praten we over 'maskers', stoere maskers. Ik ken 'm ook. Maar er is een reden voor om die op te zetten. 'Zou het ook kunnen dat er heel misschien, heel in de verte bij jou een deeltje is dat zich klein en verdrietig voelt? Dat toch geraakt is, als een ander kind hardop gaat huilen als blijkt dat JIJ bij haar in 't groepje zit? Dat zorgt voor buikpijn als je weer naar school moet, terwijl je thuis nergens last van hebt?'

'Is er een knuffel uit die enorme kast met knuffels in alle vormen en maten, die past bij die 'stoere' in jou?' Ze zoekt een tijdje. Maakt opmerkingen over hoe 'kinderachtig' knuffels eigenlijk zijn en dat zij ze allang niet meer heeft. 'Nee, natuurlijk niet. Is ook hartstikke kinderachtig. We gaan er ook zeker niet mee spelen!' Opluchting! Het wordt een tijger, die best afschrikwekkend kijkt...

Dan verder: 'Zoek eens een knuffel bij dat piepkleine stukje in jou dat zich toch gekwetst of geraakt voelt.' Ze zoekt secuur nu en komt uit bij een grijze poedel, die wat meewarig kijkt en onmiddellijk z'n koppie laat hangen zodra je 'm oppakt.

En dan: Hoe verhouden die twee zich tot elkaar? 'Wie zit er vooraan? De tijger of de poedel? Zou het zo kunnen zijn dat de tijger vooraan zit en belangrijker is voor jou? En dat je die poedel, die daar ver achter zit, liefst weg zou willen hebben? Weg, gewoon weg? En met een schop slinger ik de knuffelhond richting de hal. Deur stevig dicht.

Een voorbeeld uit de praktijk.

Dit kennen we toch allemaal? Dat we ons liefst verschuilen achter een houding (lees: masker) op het moment dat het moeilijk wordt. Net doen alsof het helemaal niet moeilijk is. Want we willen liefst niet door de mand vallen en gezien worden in onze kwetsbaarheid. Terwijl, als je dit juist wel gaat durven en lef gaat hebben om toe te geven dat je het moeilijk vindt, vaak de juiste hulp krijgt aangeboden. Ondersteuning, een luisterend oor. Of je kunt je kwetsbaarheid gaan delen met de ander, die het ook zo goed kent en juist door jouw openheid zelf ook gaat durven om zichzelf te laten zien.

Haar moeder schreef: Al na een paar sessies merkten we een wereld van verschil. Ons kind durft zichzelf weer te laten zien...

En daar doe ik het voor!

Weer Naar School

Andere blogberichten

31 maart 2021

Spelen is verwerken #spelenmaaktblij

Lees verder >
31 maart 2021

Toneelspelen #wiebenjeecht?

Lees verder >
6 maart 2019

Blozen .....tot aan mijn kruin!

Lees verder >
23 december 2015

Stille nacht…heilige nacht….

En toch is daar dan bijna die Kerstnacht. Die stille nacht, die heilige nacht. Wist je dat 'heilig' te maken heeft met heel-heid? Stilte en heel-heid…

Lees verder >
9 maart 2015

Dierenschool

Allemaal anders… leve de veelkleurigheid! (Ik vond dit oude verhaal in een doos vol oude verhalen, heb het vertaald. Het is nog steeds actueel)

Dierenschool

Er was eens een school voor dieren. Ze moesten een vakkenpakket kiezen waar iedereen tevreden mee zou zijn, dus kozen ze vier vakken: rennen, klimmen, vliegen en zwemmen. Alle dieren leerden, zoals gebruikelijk was, àlle vakken.

Lees verder >
30 januari 2015

Een nieuwe site, een nieuw gezicht, een nieuwe blog!

Lees verder >
10 september 2013

Durf jij te kleuren?

Villa Kakelbont draagt niet voor niets deze naam, naast dat de Villa het huis is van de ijzersterke Pippi (en dat is niet voor niets, want kinderen die in Villa Kakelbont komen zijn ook ijzersterk, omdat ze durven delen - soms in kwetsbaarheid)

Lees verder >
31 augustus 2013

Wist je dat extra quality time inlassen met jouw hooggevoelige kind heel belangrijk is?

Wist je dat extra quality time inlassen met jouw hooggevoelige kind heel belangrijk is?
Ga aan het eind van de dag bijvoorbeeld eens even bij je kind in bed liggen en vraag naar de leuke en minder leuke dingen die er die dag zijn voorgevallen. Op die manier kan je opgekropte frustraties en emoties een stapje voor zijn en het is bovendien erg gezellig:-)
Afsluiten met een massage of visualisatie (bijv. De Cocon) zorgt voor een kind dat heerlijk in slaap kan vallen!

Kruip jij wel eens bij je kind in bed? Hoe las jij QT in?

Lees verder >