Je zou het niet zeggen (omdat iedereen druk is met van alles om en rond kerst: wat zullen we eten? Ga ik wel of niet kaarten sturen? Wie nodigen we uit? Nee, dan toch maar skieën, dus tassen pakken en skies waxen….)

Stille nacht…heilige nacht….

Laatst was ik op 'de dag van de Stilte' in het Vondelpark in Amsterdam - of all places – om de stilte in mijzelf te zoeken. In de trein las ik "stilte gaat niet over afwezigheid van geluid of over niets doen. Maar over rust en ruimte in je hoofd"(uit: Happy silenceday van Myrthe Vos). Dat had ik nodig in het prachtige, maar overvolle Vondelpark. Er was een gedichtenroute. Getroffen was ik door de hoeveelheid gedichten over 'stilte' van kinderen.

"Stilte is zo fijn

Je wordt er rustig van

Je denkt zo rustig in je hoofd

Je voelt je lekker

Ik heb niks in mijn hoofd

En toen was het stil"

Niels, 7 jaar

Of

"Wat is stilte eigenlijk

Stilte is dat je een speld kan horen vallen

Stilte is dat je jezelf kan horen denken

Stilte is zo blauw als de lucht

Stilte is zo zacht als dons

Stilte betekent rust en vreugde"

Sophie, 11 jaar

In Kakelbont&Co 'ont-moet' ( niets moeten dus) ik zoveel kinderen met een vol hoofd. Zo blootgesteld aan de enorme hoeveelheid aan prikkels, informatie en geluiden die ze dagelijks te verwerken krijgen en waar we onszelf (nu, zo vlak voor de kerst…en niet alleen maar voor de kerst) ook aan onderwerpen. Dan is stilte – niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen zo'n mooie gift! Velen voelen zich ongemakkelijk bij stilte en noemen het dan maar 'saai'. Maar wat brengt het je? Misschien weer heel even, heel even, voelen wie je bent? Contact met wie je werkelijk bent zonder verwachtingen, zonder eisen, zonder oordeel, zonder masker? Stilte en heel-heid. Heiligheid. Vrede. Kerst.

Ik wens jullie allen heel fijne kerstdagen, stilte, heel-heid, vrede voor 2016!

Annette

Kerstgroet-2015

Andere blogberichten

31 maart 2021

Spelen is verwerken #spelenmaaktblij

Lees verder >
31 maart 2021

Toneelspelen #wiebenjeecht?

Lees verder >
26 augustus 2019

Weer naar school

Lees verder >
6 maart 2019

Blozen .....tot aan mijn kruin!

Lees verder >
9 maart 2015

Dierenschool

Allemaal anders… leve de veelkleurigheid! (Ik vond dit oude verhaal in een doos vol oude verhalen, heb het vertaald. Het is nog steeds actueel)

Dierenschool

Er was eens een school voor dieren. Ze moesten een vakkenpakket kiezen waar iedereen tevreden mee zou zijn, dus kozen ze vier vakken: rennen, klimmen, vliegen en zwemmen. Alle dieren leerden, zoals gebruikelijk was, àlle vakken.

Lees verder >
30 januari 2015

Een nieuwe site, een nieuw gezicht, een nieuwe blog!

Lees verder >
10 september 2013

Durf jij te kleuren?

Villa Kakelbont draagt niet voor niets deze naam, naast dat de Villa het huis is van de ijzersterke Pippi (en dat is niet voor niets, want kinderen die in Villa Kakelbont komen zijn ook ijzersterk, omdat ze durven delen - soms in kwetsbaarheid)

Lees verder >
31 augustus 2013

Wist je dat extra quality time inlassen met jouw hooggevoelige kind heel belangrijk is?

Wist je dat extra quality time inlassen met jouw hooggevoelige kind heel belangrijk is?
Ga aan het eind van de dag bijvoorbeeld eens even bij je kind in bed liggen en vraag naar de leuke en minder leuke dingen die er die dag zijn voorgevallen. Op die manier kan je opgekropte frustraties en emoties een stapje voor zijn en het is bovendien erg gezellig:-)
Afsluiten met een massage of visualisatie (bijv. De Cocon) zorgt voor een kind dat heerlijk in slaap kan vallen!

Kruip jij wel eens bij je kind in bed? Hoe las jij QT in?

Lees verder >